Je bent hier

"Wat zijn jullie aan het doehooooeeeeen?!"

Blog kinderen aan het hek.jpgMama, waarom zijn de blaadjes groen? Papa, waarom is de lucht blauw? Zomaar wat vragen die je op een dag kunt krijgen van kleine kinderen. Nieuwsgierige kinderen die alles, maar dan ook écht alles willen weten..

Herken je dit? Nou, ik in elk geval wel! Zeker toen de kinderen nog kleiner waren ging dit soms de hele dag door. En eerlijk is eerlijk; gek werd ik er af en toe van van! Soms zei ik dan dat we een spelletje gingen doen wie t langste zijn mond kon houden. Heerlijk was dat, even 30 hele seconden geen gevraag en geen geklets.

Nu zijn mijn kinderen inmiddels wat ouder en kan ik soms een paar minuten genieten van stilte, maar toch gebeurde er vanochtend iets wat mij liet nadenken over dit onderwerp.

Nieuwsgierige kinderen
Elke dag probeer ik buiten een stukje te wandelen, dan geniet ik van de frisse lucht, stilte en praat ik met God. Vanochtend had ik het gevoel dat ik langs een school moest lopen, dus dat deed ik. Terwijl ik langs de school liep zag ik dat er mannen van de gemeente hard aan het werk waren met de plantenperkjes. Ook was er een kleuterklas aan het buiten spelen. Een aantal kleuters hingen aan het hek bij de rand van het schoolplein en keken aandachtig wat de mannen aan het doen waren. Ze waren nieuwsgierig en vroegen wat ze aan het doen waren; Wat zijn jullie aan het doen? En toen er geen antwoord kwam vroegen ze het weer; wat zijn jullie aan het doehoeeeen?! Hoewel ik natuurlijk snap dat deze mannen geen zin en geen tijd hadden om hier aandacht aan te geven, realiseerde ik me ineens hoe waardevol deze leeftijdsfase is. Hoeveel kansen en mogelijkheden er bij kinderen zijn om ze over God te vertellen en ze te laten zien hoe je achter Jezus aan kunt gaan. Hoe ze (ook al zijn ze nog klein) kunnen luisteren naar de Heilige Geest. 

Duik in de Bijbel
Kleine kinderen zijn zo nieuwsgierig en ontvankelijk, ze nemen alles in zich op wat je hen vertelt en voorleeft. Ze zijn net sponzen in een bak water! Er staat in Spreuken 22:6 "Leer een kind van jongs af aan de juiste weg te volgen; ook als hij ouder wordt, zal hij er dan niet van afwijken". Wanneer we kinderen al vanaf dat ze klein zijn de juiste weg leren, dan zullen ze hier altijd profijt van hebben!

Maar wat is nu de juiste weg? Een heel bekende tekst in de Bijbel is dat Jezus zegt "Ik ben de weg, de waarheid en het leven". (Johannes 14:6). We mogen onze kinderen dus al heel klein leren om achter Jezus aan te gaan!