Je bent hier

De goede Helper - Sanne Lingstuyl

De-goede-Helper.jpgDit boek heeft me enorm verrast in hoe duidelijk je de Heilige Geest kunt maken voor kinderen. Het boek bestaat uit een heleboel verhalen met herkenbare situaties voor zowel kinderen als ouders. Een boek dat geschreven is voor kinderen maar ook waarin je als volwassene helemaal meegenomen wordt door het verhaal én er wat van leert, dat is de "De goede Helper!". 

Voorstellen
De hoofdpersonen in het boek worden voorgesteld, door de manier waarop ze voorgesteld worden kreeg ik het gevoel de hoofdpersonen echt te kennen. Er werden veel details vertelt zoals bijvoorbeeld hun leeftijd, hobby's en iets over hun karakter. Veel kinderen zullen wel iets van zichzelf herkennen bij Tom of Eva. De verhalen spelen zich af in Avonturenstad, hier beleven Tom en Eva een heleboel avonturen! Ook Avonturenstad is uitgebreid beschreven, je krijgt echt het gevoel dat je er zelf woont. 

Een bijzonder personage in dit boek is Hans de Helper, hij wil altijd anderen helpen en ook troosten. Een beetje net als in de Bijbel de Heilige Geest de Helper wordt genoemd. 

De manier van schrijven
De schrijfstijl van dit boek neemt je helemaal mee in het verhaal, ik kreeg het idee dat ik zelf in het verhaal zat en bleef maar geboeid doorlezen. Als het ware werd ik erin gezogen, dit is heel knap want dat is lang niet met alle boeken zo! De thema's in het boek zijn een mooi startpunt om met de kinderen door te praten over alledaagse onderwerpen en de hulp van de Heilige Geest in ons leven. De voorbeelden met Hans de Helper – ook al is het een verhaal – maken de Heilige Geest meer tastbaar en minder vaag voor kinderen. Een aantal onderwerpen in het boek zijn: voor jezelf opkomen, faalangst, gescheiden ouders en ruzie maken. Hans de Helper helpt in het boek om o.a. goede keuzes te maken en de kinderen sterker te maken, ze worden weerbaarder. De combinatie Heilige Geest en weerbaar worden vind ik mooi. In Filippenzen 4:13 staat immers: Ik ben in staat alles te doen door Hem die mij kracht geeft. Hij geeft kracht, Hij maakt ons sterk! 

Foto_goede_Helper.jpgVeel Bijbelteksten
Wat ik erg mooi vind aan dit boek is dat alle hoofdstukken beginnen met een Bijbeltekst. In sommige boeken voor kinderen zijn Bijbelteksten erg ver gezocht en hebben ze niet direct iets te zeggen over het verhaal, maar dat is bij dit boek wel anders! Deze Bijbelteksten sluiten echt aan bij het verhaal! Een belangrijke tekst in het boek is Johannes 14:16; in deze tekst staat 'En Ik zal aan de Vader om een andere Helper voor jullie vragen. Hij zal voor eeuwig bij jullie blijven.'. Dit gaat natuurlijk over de Heilige Geest, met een directe link naar Hans de Helper. 

Kortom: dit boek is een echte must-have voor gezinnen met kinderen. Om voor te lezen, maar ook zeker om zelf te laten lezen! 

Het boek is geschreven door Sanne Lingstuyl
De prachtige tekeningen in het boek zijn van Anne-Brechtje van de Geest
Het boek is hier te bestellen: https://shop.buijten.nl/product/de-goede-helper/