Je bent hier

Handboek voor Kinder- en Jeugdpastoraat

Een Handboek voor Kinder en Jeugd pastoraat kaftWe moeten kinderen en jongeren helpen te leven zoals hun schepper dat bedoeld heeft. Loop een tijdje met ze op, breng ze naar grazige weiden, ondersteun ze, troost ze, bescherm ze en help ze genezing te vinden als dat nodig is. Maar wees vooral een voorbeeld zodat ze hun hemelse vader mogen leren kennen en gaan leven vanuit een relatie met hem.

Vaak wordt er gedacht dat je voor het pastoraat speciaal aangewezen moet zijn in de kerk. Natuurlijk is dit ook vaak zo, maar in het boek kun je lezen dat pastoraat veel breder is! Waar het om gaat is dat je om ziet naar iemand, naar kinderen en jongeren. Hier hoef je niet speciaal voor aangesteld te zijn, dit kunnen alle gemeenteleden doen!

Praktisch
Het boek staat vol met informatie, praktische tips en praktijkvoorbeelden. Ook wie niet in de kerk met kinderen of jongeren werkt zal veel herkennen. Zo staan er bijvoorbeeld uitspraken in die ook ouders zeker bekend zullen voor komen. Hoe kun je op deze uitspraken reageren? Er staan situaties beschreven; hoe kun je met deze situatie omgaan? En wat voor impact heeft dat op het kind of de jongere?

Handboek
Van een handboek mag je verwachten dat je er alle informatie in kan vinden wat je nodig hebt. Veel handboeken zijn erg dik en lees je daarom vaak niet helemaal. Dat is met het 'Handboek voor Kinder- en Jeugdpastoraat' wel anders! Het voldoet zeker als handboek en is qua dikte ook goed en gemakkelijk door te lezen. Wat ik wel jammer vind is dat ik een aantal thema's mis, waar mensen in het jeugdpastoraat zeker tegen aan lopen, dit maakt het boek voor mij niet compleet. Achterin het boek vindt je verschillende bijlages met websites en organisaties voor als je nog meer wilt weten. Ook kun je hier hulpverleningsinstanties opzoeken voor als je kinderen en jongeren wilt doorverwijzen.

Van A tot Z
Dit boek kun je op verschillende manieren lezen. Natuurlijk kun je het lezen van A tot Z, van het begin tot het einde. Maar het is ook uitstekend geschikt om als groep te lezen en gezamenlijk de verschillende thema's bespreken. Er staan gespreksvragen bij, welke je laten nadenken over het thema en hoe je er zelf mee om gaat. Een andere manier is om dit boek als naslagwerk te gebruiken,  om even iets op te zoeken als je ergens tegen aan loopt. Kortom: het is een boek wat iedereen die met kinderen of jongeren werkt in de boekenkast wil hebben staan!

Het boek is geschreven door: Corien Rietberg en Corjan Matsinger

Het boek kun je hier bestellen: https://shop.buijten.nl/product/handboek-voor-kinder-en-jeugdpastoraat/