Je bent hier

Met fijngevoelige zintuigen

met fijngevoelige zintuigen cover“Wat een fijn, een christelijk boek voor ouders met hooggevoelige kinderen” was het eerste wat ik dacht toen ik dit boek tegen kwam. En gelukkig, ik werd in mijn verwachtingen niet teleurgesteld. Het is een prettig leesbaar boek met genoeg achtergrond informatie, voorbeelden en tips.

De inleiding
In de inleiding staan er verschillende voorbeelden geschreven vanuit ouders of kinderen, die je helpen een beter beeld te krijgen van de problemen waar hooggevoelige kinderen tegenaanlopen. Er zullen ongetwijfeld voor elke ouder wel herkenningspunten tussen staan. Een zin uit het boek die wat mij betreft zeer pijnlijk aangeeft waar voor veel kinderen een knelpunt zit is deze:
“Jammer genoeg wordt er te weinig naar hen geluisterd, omdat anderen daar de tijd niet voor nemen en liever snel resultaat willen zien”.

Hooggevoelige kinderen begrijpen
Eén van de speerpunten in dit boek is om je te helpen om hooggevoelige kinderen kinderen beter te begrijpen, daar zijn de schrijvers goed in geslaagd. Er staat genoeg informatie in zoals bijvoorbeeld een checklist om te kijken of je kind misschien hooggevoelig zou kunnen zijn en een tabel om de verschillen tussen ADHD en hooggevoeligheid weer te geven. Verrassend voor mij was de aandacht die gegeven wordt aan de neurologische en biochemische oorzaken van hooggevoeligheid. Bij hooggevoelige mensen zijn er bijvoorbeeld meer neurotransmitters actief, waardoor er veel meer impulsen worden doorgeleid. De informatie is prima onderbouwt met verwijzingen naar bijvoorbeeld onderzoeken.

Verschillende leeftijdsfases
De auteurs hebben uitgebreid de ruimte genomen om per leeftijdsfase te beschrijven waar kinderen en hun ouders tegen aanlopen. Wederom zal hier herkenning zijn als je een hooggevoelig kind hebt. Ze geven veel adviezen hoe je een kind in verschillende situaties kunt helpen. Ik vind de tips erg compleet, het gaat van opvang en schoolkeuze tot situaties die in de klas kunnen ontstaan. De tips zijn niet alleen voor ouders maar ook voor leerkrachten zeer waardevol.

Christelijk geloof
De auteurs beschrijven in dit boek dat veel hooggevoelige kinderen (en volwassenen!) een bijzondere antenne hebben voor het bovennatuurlijke. Ze horen bijvoorbeeld vaak Gods stem duidelijk en ontvangen betekenisvolle dromen. Ook wordt er geschreven over de kracht van gebed, deze christelijke invalshoeken vind ik persoonlijk heel fijn. Dit is gelijk één van de redenen wat dit boek anders maakt als alle andere boeken die er al zijn over hooggevoeligheid.

Over de auteurs
Dirk en Christa Lüling hebben allebei gewerkt in het onderwijs en ze hebben zowel persoonlijk als professioneel veel ervaring met hooggevoeligheid. Ze hebben veel hooggevoelige mensen mogen begeleiden, verschillende boeken over dit thema geschreven en ze geven ook vaak seminars. De auteurs komen uit Duitsland, dit boek is vertaald uit het Duits.